Benedek József szobrászművész "AZ IDŐ LELETEI" című kiállítása

A kiállítást október 17-én Dr. Beke László műtörténész a MTA Művészettörténeti Kutatóintézete igazgatója nyitotta meg és november 4.-ig tekinthető meg a XVII. kerületi Erdős Renée házban hétfő kivételével naponta 14 és 18 óra között.

Benedek József Marosvásárhelyen született, a bukaresti N. Grigorescu Képzőművészeti Egyetem Szobrász Szakán diplomázott 1972-ben. Szobrásztanár Turni-Severinben a helyi művészeti líceumban, majd Temesváron bábszobrász, díszletszobrász és díszleteket tervez az ottani Bábszínházban, illetve Román-, Magyar- és Német Állami Színházakban. 1986-tól tanári tevékenységet folytat Marosvásárhelyen. 1992 óta él Budapesten, Óra adó tanár az Ibl Milkós Építészeti Főiskolán illetve a Pogány Frigyes Építészeti-műszaki Szakközépiskolában.

Kiállításokon 1973 óta vesz részt, számos egyéni tárlata volt (Szörényvár, Temesvár, Marosvásárhely, Bázel, Szombathely, Szentendre, Budapest...), közel 100 csoportos tárlaton vett részt.

Benedek József szobrászati tevékenysége legjelentősebb részének egyike az általa megalkotott mobil térrendszereken alapuló művek, melyek először 1980-ban Temesvárt majd 1992-ben Genfben az Innovációk 20. Nemzetközi Kiállításán kerültek bemutatásra.

Másik részét azok a művek képezték, melyeket elméletét a Fenográfok című tanulmányában összegezte és az Ornametria című kiadványban, kerültek 2004-ben nyilvánosságra (Renée Művészeti Társaság és az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének kiadványa).

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Szobrász Társaságnak, 1998-tól a Laborcz Ferenc Szobrászműhely Alapítvány képviselője, a Renée Művészeti Társaság alapító tagja, a rákoshegyi Kő- és Faszobrász Biennálék szervezője, az I-XII. Renée rendezvények képzőművészeti kiállításai és szimpóziumai egyik szervezője.

A jelen kiállításának "AZ IDŐ LELETEI" c. kiállításának egyik előzményének tekinthető a XII. Renée Szimpózium, melynek témáját a meghívó fülszövegében fogalmazta meg. Az "IDŐ LELETEI" című kiállításon nagyméretű szabadtéri szobrok (fém mobilok, kő, műkő stb.) illetve a kiállítótermekben legutóbbi alkotásai valamint ezekhez kapcsolódó rajzai láthatók.

© 2008 - KockaForma Web